БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату

БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату
Юрій Шкондя (з м'ячем)
  • Баскетбольний клуб «Вінниця» виграв Першу лігу ХХХІІІ чемпіонату України серед чоловічих команд.
  • Це звання підопічні тренера Миколи Здирки вибороли у Фіналі восьми Першої ліги.
  • Фінальні змагання відбулися в Рівному.

БК «Вінниця» у перший ігровий день, у чвертьфіналі, зустрівся з командою «Чернігів–ШВСМ» і здобув перемогу — 96:48. Наступного дня вінничани змагалися із командою «Полтава». Півфінальний матч завершився з рахунком 72:51 на користь Вінниці. А полтавчани надалі в поєдинку за бронзові нагороди подужали колектив Хмельницького.   

У матчі за золото вінничани зійшлися з господарями арени, командою «Рівне-ОСДЮСШОР». Гра виявилася напруженою. Наші баскетболісти в третій чверті збільшили перевагу до 13 очок, а останній виграли з рахунком 16:8. У підсумку БК «Вінниця» переміг з рахунком 80:62 і став чемпіоном Першої ліги!

До того ж провідного гравця БК «Вінниця» Юрія Шкондю визнали найкращим баскетболістом ліги. І він отримав статуетку MVP чемпіонату. Юрій виступав в 24 іграх сезону. В середньому набирав 20,6 очка, 4,3 підбирання і 4,3 передач. Це є найкращими показниками в сезоні серед вінницьких баскетболістів. Організатори змагань врахували і загальний важливий вплив Юрія Шкондя на команду, її результати.   

Відео дня

Президент Вінницької баскетбольної федерації Дмитро Петрик вірив у те, що команда стане чемпіонам.

— Весь сезон наші хлопці боролися, йшли напролом і досягали своєї мети. Фінальні ігри видалися гідними. Суперники не давали часу розслабитися. Гра за перше місце була запеклою. Команда з Рівного мала перевагу, оскільки грала на домашній арені зі своїми вболівальниками і в своїх рідних стінах. Але нашим гравцям це не завадило довести всім свою перевагу, — прокоментував він.  

Одна поразка за весь чемпіонат

Помічник тренера і капітан команди БК «Вінниця», 39-річний Олександр Главатчук розповів, що перед початком сезону хлопці ставили собі план-максимум, який успішно реалізували. До речі, він є найдосвідченішим баскетболістом нашого клубу. А наймолодшим був 14-річний Остап Петрик. Він виходить на майданчик, хоча і не в стартовій п’ятірці «Вінниці».       

Олександр Главатчук нагадав, що тільки на першому груповому етапі наша команда зазнала єдиної поразки. Це для вінничан стало дзвіночком, що розслаблятися не можна.

— Плей-офф пройшли без поразок, потрапивши у завершальний етап. Четвертьфінал та півфінал також подолали впевнено. Господарі паркету з Рівного — молода та амбіційна команда, яка вийшла перед своїми вболівальниками вигравати. Але, розуміючи, що ми у фіналі, тобто за крок до перемоги, вже не мали права зупинятися, — сказав Олександр Главатчук.

Ще він подякував баскетбольним вболівальникам з Вінниці, які приїхали до Рівного. Це були не лише рідні і друзі гравців, але й звичайні фани нашого клубу.

Путівка до Вищої ліги

Головний тренер БК «Вінниця» Микола Здирка розповів, що наша команда завдяки перемозі в Першій лізі має підвищитися в класі. Зокрема, наступного сезону повернутися до Вищої ліги. Хоча для цього є ще одна умова – достатній рівень фінансування.

— Зараз команда фінансується з міського бюджету. А декілька спонсорів допомагали з екіпіруванням. Наразі шукаємо різні шляхи забезпечення фінансування на наступний сезон, щоб виступати у Вищій лізі. Остаточно це стане відомо до серпня, — розповів Микола Здирка.

За його словами, щоб гідно виступати у «вишці», необхідне кадрове підсилення. Зокрема, два-три кваліфікованих виконавці. Наразі за БК «Вінниця» виступають виключно вінничани,

— Можливо, доведеться все ж запрошувати гравців з інших регіонів. Бо відомі вінницькі баскетболісти нині грають за команди Суперліги і навряд чи захочуть виступати на нижчому рівні, — додав Микола Здирка.

Нагадаємо, в попередньому сезоні через війну не було Першої ліги. Тому вінничани грали у Вищому дивізіоні, де посіли 13-е місце.

А перед цим у «вишці» востаннє наша команда, яка багато років мала назву «Вінницькі зубри», грала в 2011-2012 роках. Тоді у Вищій лізі вінничани неодноразово були призерами. Мали запрошення зіграти і у Суперлізі, але через брак фінансів там так і не дебютували.     

Читайте також:

Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 

Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто    

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач74

    Це вони виграли 1 лігу, а є ще вища, і суперліга.

    Ну прям 1в1 як команда Нива. Грає в якийсь там лізі, де грає проти районних центрів, сіл і МХП))))

keyboard_arrow_up